Diari Kenangan Terindah

Untuk Tetamu Yang Sudi Singgah

Hari ini,

aku sempat menjenguk pantai akal yang sarat maklumat di dadanya aku akan pastikan sejarah terus mengalir tanpa noktah namun salam penghargaan tetap kukirimkan buat tamu sulung yang sudi singgah.Terima kasih dan salam penuh hormat (al-Misri)

p/s- Kepada para tetamu, jangan lupa sign in my guestbook ok...Feb 14, 2008

Pembubaran DUN dibuat serentak untuk Pilihan Raya Umum Ke-12
Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi semalam mengumumkan pembubaran Parlimen bagi membolehkan Pilihan Raya Umum Ke-12 diadakan, kira-kira 15 bulan lebih awal daripada tempoh penggal ke-11 berakhir Mei tahun depan.


Semua kerajaan negeri turut membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) masing-masing, kecuali Sarawak yang baru mengadakan pilihan raya negeri pada Mei 2006.


Mengikut Perkara 55 (4) Perlembagaan Persekutuan, pilihan raya mesti diadakan dalam tempoh 60 hari selepas pembubaran Parlimen. Bagaimanapun, lima pilihan raya sebelum ini diadakan dalam tempoh sembilan hingga 20 hari daripada tarikh pembubaran Parlimen.


Mengikut Akta Pilihan Raya 1958, tarikh penamaan calon boleh ditetapkan sekurang-kurangnya empat hari selepas SPR mewartakan notis pilihan raya umum, manakala hari mengundi seawal-awalnya tujuh hari selepas penamaan calon, menjadikannya 11 hari.


Pada Pilihan Raya Umum 2004, penamaan calon diadakan sembilan hari selepas Parlimen dibubarkan pada 4 Mac dan pengundian 21 Mac membabitkan lapan hari berkempen.


Seramai 10.9 juta pemilih termasuk 700,000 pengundi baru layak mengundi pada pilihan raya umum kali ini, yang mempertandingkan 222 kerusi Parlimen, termasuk tambahan tiga kerusi baru di Sarawak, serta 505 kerusi DUN.

Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) menetapkan hari penamaan calon pada 24 Februari ini manakala pengundian pada 8 Mac 2008. Selamat mengundi...Kepada pengunjung yang sudah layak mengundi dan ingin menyemak daftar pemilih boleh klik :

p/s : Ingatlah dan mengundilah secara bijaksana kerana negara kita adalah untuk kita sahaja...

No comments: